Mütəxəssislər, dondurulmuş pizzaların tərkibində olan işlənmiş ətlərin, əlavələrin və müəyyən qablaşdırma növlərinin uzunmüddətli sağlamlıq riskləri yarada biləcəyi barədə xəbərdarlıq edərək, istehlakçıları seçimlərində daha diqqətli olmağa çağırıblar.
Tribuna.az xəbər verir ki, rahatlıq üçün tez-tez üstünlük verilən dondurulmuş pizzalar sağlamlıq baxımından inqrediyentləri və qablaşdırılması ilə bağlı müzakirə mövzusuna çevrilib.
Mütəxəssislər, xüsusilə bəzi dondurulmuş pizzaların uzun müddətdə xərçəng riskini artıra biləcək elementlər ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq ediblər.
Araşdırmalara görə, dondurulmuş pizzalarda çox istifadə edilən pepperoni, kolbasa və vetçina kimi işlənmiş ətlər Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı tərəfindən kanserogen kimi təsnif edilir. Bu ətlərdə istifadə olunan nitratlar və nitritlər yemək zamanı xərçənglə əlaqəli kimyəvi maddələrə çevrilə bilər. Buna görə də ətli pizzalar daha yüksək risk altında hesab olunur.
Digər risk faktoru akrilamiddir. Xüsusilə əvvəlcədən bişmiş və yüksək temperaturda qızardılmış pizza xəmirlərində əmələ gələ bilən bu maddə “ehtimal kanserogen” sayılır. Qalın qabıqlı və çox qızardılmış pizzalarda bu riskin daha çox ola biləcəyi ifadə edilib.
Mütəxəssislər emal olunmuş pendirlərə və dondurulmuş pizzalarda istifadə edilən əlavələrə də diqqət çəkiblər. Əsl mozzarella əvəzinə pendirə bənzər məhsullardan istifadə edilən pizzalarda tapılan bəzi əlavələrin həzm sistemində iltihabı tətiklədiyi və dolayısı ilə sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyi qeyd edilib.
Risk yalnız maddələrlə məhdudlaşmır. PFAS, bəzi dondurulmuş pizzaların qablaşdırılmasında istifadə edilən və “sonsuz kimyəvi maddələr” kimi tanınan maddələr də narahatlıq doğurur. Bu kimyəvi maddələrə uzun müddət məruz qalmanın müəyyən xərçəng növləri ilə əlaqəli olduğu bilinir.
Bu tip qida vərdişləri piylənməyə səbəb ola bilər və piylənmə bir çox xərçəng növləri üçün əhəmiyyətli risk faktoru hesab olunur.
Dəniz Pənahova









